Je hebt een flinke tocht met de auto voor de boeg en wil goed voorbereid op pad gaan. Dit vraagt om de nodige research; in elk land gelden immers andere regels. Ook meer praktische zaken moeten geregeld worden, net als het controleren van benodigde of reeds afgesloten verzekeringen. In dit blog delen we enkele belangrijke tips zodat je met een gerust gevoel op pad kunt gaan.

Je huis veilig achterlaten

Brand, inbraak of extreem weer: we moeten er niet aan denken. Toch is het verstandig om over deze risico’s na te denken, vooral als je ver van huis gaat. Mocht er onverhoopt wat gebeuren, dan heb je namelijk een woonverzekering om op terug te vallen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Neem dus voorzorgsmaatregelen om het risico op gevaarlijke situaties te verkleinen.

Reisverzekering of inboedelverzekering met buitenshuisdekking

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op vakantie. Laat je bijvoorbeeld het scherm van je telefoon kapot vallen tijdens het voltanken van de auto? Dan is het bij sommige verzekeraars mogelijk deze schade te verhalen op de reisverzekering of inboedelverzekering met buitenshuisdekking. Let bij een buitenhuisdekking wel goed op of deze ook in het buitenland geldt en op welk apparatuur de dekking van toepassing is.

Controleer je auto voor vertrek

Het risico op pech in het buitenland verkleinen? Laat voor vertrek je remmen, accu, koeling en oliepeil controleren bij een garage. Het is een kleine moeite er even heen te gaan, maar het kan een  hoop ellende besparen. Controleer daarnaast of je navigatiesysteem up-to-date is, de benodigde kaarten bevat en of de oplader zich in de auto bevindt.

Tanken en tolwegen in het buitenland

In het buitenland hebben brandstoffen soms andere benamingen dan in Nederland. Zoek daarom van tevoren uit welke brandstof je moet hebben. Daarnaast is het handig de route te bepalen voordat je in de auto stapt. Zo weet je of je langs tolwegen komt, hoeveel de kosten hiervoor bedragen en op welke manier je kan betalen.

Afwijkende verkeersregels en verplichtingen

In sommige landen heb je op snelwegen een vignet nodig, in andere landen een milieusticker. Kijk goed welke landen je doorkruist en welke verplichtingen hier gelden. Zo is in enkele Europese landen de aanwezigheid van een brandblusser in de auto verplicht. Ook de verkeersregels kunnen per land verschillen. Bestuurders in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Cyprus moeten bijvoorbeeld links rijden.

Voorbereiden op pech onderweg

Misschien wil de auto niet meer starten als je wil wegrijden van de camping of krijg je pech onderweg naar je bestemming. Wat er ook gebeurt: de Wegenwacht en de ANWB Alarmcentrale staan voor je klaar. Je kunt de centrale 24 uur per dag bereiken, zowel in het Nederlands als in de taal van het land waar je hulp nodig hebt. De alarmcentrale schakelt vervolgens de juiste hulp voor je in. Je staat er dus nooit alleen voor.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen