Het is verstandig om energie te besparen in huis. De energierekening stijgt immers al snel, en dat wil je voorkomen. En er zijn meer redenen om energie te besparen thuis, want het is bijvoorbeeld ook goed voor het milieu. Maar hoe lukt het je? Met deze tips helpen we je op weg.

Warm eten en drinken

Het klinkt misschien wat vreemd, maar het werkt juist heel goed: eet en drink warm gedurende de dag. Zo warm je je lichaam namelijk van binnenuit op. Wissel koud water in voor thee, om maar iets te noemen. De kans is groot dat je de verwarming zo zeker wat lager kunt laten staan. En kies voor lekkere koffie! Dit drankje kun je al heel goedkoop in huis halen, als je een doordachte keuze maakt. Zo zijn Senseo koffiepads budgetproof – je kunt koffie op die manier de hele dag door drinken. Kies voor warme maaltijden in plaats van koude maaltijden. Ontbijt met havermout, opgewarmd in een pannetje of de magnetron. Eet bijvoorbeeld wat soep bij de lunch. En ’s avonds is het sowieso al gebruikelijk om voor een warme maaltijd te gaan. Het kost misschien net wat meer moeite om deze tip de hele dag door toe te passen, maar het is zeker een handige optie.

Warme kleding aan

In de winter in een T-shirt op de bank zitten? Veel mensen doen het, maar het betekent ook dat de temperatuur in huis vrij hoog moet zijn. Het is een beter idee om je warm aan te kleden. Draag een dikke trui, met daaronder een shirt en een hemdje. Ook onder je broek kun je een legging dragen, evenals twee paar sokken. Of combineer je sokken met warme pantoffels. Een sjaal houdt de hals warm: nog zo’n slimme manier van kleden.

Koud en kort douchen

Natuurlijk verbruik je niet alleen energie met de verwarming. Ook met douchen verbruik je relatief veel, door het warme water te laten lopen. Douche daarom zo kort mogelijk. Je kunt een timer zetten om dit bij te houden. En probeer koud(er) te douchen! Dit is goed voor de bloedsomloop en geeft je een wakker gevoel. Mooi meegenomen dus.

Slim wassen

Ook de wasmachine verbruikt veel water. Probeer daarom slimmer te wassen. Zet de wasmachine enkel aan als de trommel echt vol is. De meeste kleding hoef je niet na elke draagbeurt te wassen, uitzonderingen zoals ondergoed en sokken daargelaten. Probeer liever wat kouder te wassen, zodat er minder energie wordt verbruikt. Je kunt kleding ophangen aan een wasrek in plaats van drogen in de droger: ook hiermee bespaar je energie.

Beweging gedurende de dag

Beweging houdt je warm! Blijf daarom niet de hele dag stilzitten, maar zorg voor regelmatige beweging. Je kunt bijvoorbeeld een zit-sta bureau gebruiken, als je vanuit huis werkt. Of loop af en toe een rondje door het huis. Een langer rondje wandelen of fietsen is nog effectiever. Ook huishoudelijke taken houden je warm, of ga voor creatievere oplossingen zoals dansen of thuis een workout volgen. Zo kom je ook direct aan je beweging toe. Best ideaal!

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen